Een verkeerd of ontbrekend contact tussen boven- en onderkaak kan u hinderen om goed te kunnen praten of eten. Het kan kaakgewrichtsklachten veroorzaken, zoals vermoeide kauwspieren, knappende of krakende kaakgewrichten, hoofd-, oor- en nekpijn, overgevoelige tanden en abnormale slijtage van het gebit.
De oplossing kan een reconstructie van tanden zijn. We spreken dan van ‘functionele tandheelkunde’: een ingreep om boven- en onderkaak weer goed te laten samenwerken.
Hoe pakken we functionele tandheelkunde aan?
- We reconstrueren de tanden zodat we tot een perfecte imitatie komen van hun oorspronkelijke biomechanische vorm en functie. Met andere woorden: we maken het weer mogelijk dat ze het werk doen waarvoor ze bedoeld zijn.
- We reconstrueren occlusie: de contacten tussen de tanden van boven- en onderkaak moeten perfect zijn, ze moeten een mooie sluiting vormen.
- Hebt u problemen bij het klemmen en knarsen van tanden en kaken? Dan werken we aan een oplossing samen met een osteopaat en een kinesitherapeut.
- In sommige gevallen volstaat het gebruik van een opbeetplaat om bijvoorbeeld knarsen of kaakgewrichtsproblemen te voorkomen.